perjantai 20. heinäkuuta 2018

Oivallisia iltasatuja - Ville Hytösen ja Mira Malliuksen Pieni merirosvokirja


Ville Hytönen ja Mira Mallius: Pieni merirosvokirja. 
44 s. Enostone: 2018.


Olen ollut Ville Hytösen lastenkirjojen fani jo pitkään. Hipinäasi apinahiisi, Ötökkämaan tarinat ja Ötökkämaan talvi tai Vauvaperhe matkustaa, siinä muutamia helmiä laadukkaan lastenkirjallisuuden saralla. Tänä vuonna Hytöseltä on yhdessä kuvittaja Mira Malliuksen kanssa ilmestynyt uusi teos, Pieni merirosvokirja

Jo Ötökkämaan tarinoista tutulla tavalla myös merirosvokirjalla on kertoja. Virolainen kalastaja Ruuben Rebane kertoo seilanneensa yhdessä rosvojen kanssa vuosikymmeniä ja kertoo nyt kaikki kuulemansa ja kokemansa tarinat tiedoksi jälkipolville. Syykin tähän on tärkeä, kaikki merirosvot eivät nimittäin ole ilkeitä tai pelottavia. Ja niin päästään tutustumaan viiteen kertomukseen. Kiltti järvirosvo Pullerström ei uskaltaudu avomerelle ja pysyttelee siksi sisävesissä. Krimin hurjat ihmiskurjat kehittelevät laivan sijaan toisenlaista kulkuvälinettä ja rosvopäällikkö Kaarle Rontsig opettaa papukaijoilleen mitä hurjimpia kirosanoja kuten "Röyskötti!" tai "Merttinen sentään!" Hiidenmaan laiskoja merirosvoja nukuttaa alvariinsa ja Vihtaparran rosvoveljekset puolestaan ovat kovasti persoja sitruunamehulle. 



Huomasin merirosvokirjan eräänä päivänä töissä ja nappasin lähtiessäni mukaani luettavaksi. Samana iltana istuin alas ja luin kaikki viisi tarinaa koululaisilleni. Se näissä Hytösen kirjoittamissa lastenkirjoissa onkin niin hienoa, ne toimivat yhtä lailla taaperolle, leikki-ikäiselle, koululaiselle ja aikuiselle. Ja parhaimmillaan ne ovat ehdottomasti ääneen luettuina, kun kielen hienoudet sanaleikkeineen, kieli-ilotteluineen ja oivalluksineen heräävät eloon. Kaiken alla kulkee tietysti myös tärkeä sanoma muistuttamassa meitä siitä ettemme jämähtäisi ennakko-oletuksiimme tietyistä ihmistyypeistä. Karu tai hurj ulkokuori kun voi kätkeä sisälleen lempeän olemuksen ja hyvän sydämen. Sivu sivulta taitavaa sanankäyttöä täydentää hienosti Malliuksen iloinen kuvitus. 



Mikäli et ole vielä tutustunut Ville Hytösen teoksiin, aloita vaikkapa tästä ja jatka sitten Ötökkämaan tarinoihin. Takaan ettet pety. 







2 kommenttia: