tiistai 17. heinäkuuta 2018

Kirja-arvostelussa Eeva Rohaksen raastava Raivo


Eeva Rohas: Raivo. 270 s. Otava 2018. Kirja saatu
arvostelukappaleena Otavalta ja arvio julkaistu 
Suomen Kuvalehdessä.


Kaikki se mitä rakkaus ei ole

Eeva Rohaksen Raivo on psykologinen kertomus siitä mitä käy, kun alkoholin määrittämien perhesuhteiden on pakko muuttua.

Tuuli on muuttanut pois kotoa tyttärensä Lunan kanssa, vaikka aviomies ja Lunan isä Ilja vakuuttaakin lopettavansa juomisen. Apunaan Tuulilla on ystävä ja kollega Liisa, jonka kanssa tosin kilpaillaan samoista käännöstöistä. Samaan aikaan Ilja tapaa toipuvan alkoholistin Elenan.

Takaumien kautta Rohas näyttää kuinka tilanteeseen on tultu. Tuuli on haaveillut rakkaustarinasta, joka olisi kuin elokuvissa. Romanttisen rakkauden ideaali sai kuitenkin väistyä, vaikka vielä vihkikirkon portailla pelotti. Miten sellaisen ihmisen kanssa voisi olla, jolle ei voinut puhua, Tuuli mietti.

Lopulta rakkaudesta on jäljellä enää raivo. Tuulin avioliitto on umpikujassa ja ammatillinen identiteetti hukassa, mutta hänen raivonsa on pitkään pidäteltyä. Iljan raivoaa avoimesti ja Luna puolestaan haluaa Raivon omakseen. Ja Raivo, se on lisko. Tarkemmin sanottuna Iljan ihmegekko, johon ei saa koskea tai se särkyy.

Romaanin vahvinta antia ovat Lunan osiot. Rohas kuvaa lapsen kokemuksen rikkoutuneesta perheestä hienovaraisesti ja näyttää kuinka tämä jää sivuosaan aikuisten maailmassa. Isän huutaessa tai äidin maatessa lattialla ruoanlaiton unohtaen Lunan on turvallista muuttua itsekin olennoksi, joka rikkoutuu kosketuksesta. Ainakin silloin, kun ei tarvitse olla reipas ja etsiä itse syötävää kaapeista.

Iljan alkoholismin syyksi esitetty rankka lapsuus sen sijaan tuntuu ratkaisuna helpolta. Myös Elenan hahmo on aluksi irrallinen. Romaanin edetessä hänet kuitenkin motivoidaan ja teoksen hurjin jakso näytelläänkin kahden alkoholistin kohtaamisessa, jota Elena seuraavana aamuna muistelee kärpäsenä katossa. Tuloksena on raaka ja surullinen tapahtumakulku, jonka kaunistelematon realismi painottaa Tuulin ratkaisua.  

Lopussa on aika pohtia haudataanko Raivo ja olisiko elämässä sittenkin vielä toivoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti